Βασικό Σεμινάριο Φωτογραφίας

ΚΡΑΤΕΙΣΤΕ ΘΕΣΗ ... >>>

Η ύλη του δεύτερου μέρους του Βασικού Σεμιναρίου, στοχεύει εν πρώτοις, στο να φέρει τον συμμετέχοντα σε επαφή με την καλλιτεχνική φωτογραφία, μέσα από μια σειρά παρουσιάσεων του έργου σημαντικών δημιουργών. Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου παρουσιάζεται και συζητείται το έργο περισσοτέρων από 200 φωτογράφων (κλασσικών & σύγχρονων).

Οι συμμετέχοντες θα μάθουν να εστιάζουν και να κατευθύνουν την δημιουργικότητά τους χρησιμοποιώντας τα τεχνικά μέσα προς μια πιο ουσιαστική φωτογραφία.
Η παρουσίαση και συζήτηση του έργου σημαντικών φωτογράφων, καλλιτεχνικών κινημάτων και τάσεων, καθώς και η εποικοδομητική και σε βάθος κριτική φωτογραφιών των συμμετεχόντων βοηθά στην ανάπτυξη τόσο της καλλιτεχνικής αντίληψης όσο και της κριτικής ικανότητας απέναντι στη φωτογραφία ως δημιουργικό μέσο και ως έργο τέχνης.
Η ύλη του σεμιναρίου είναι δομημένη έτσι ώστε να γίνει σαφές στον συμμετέχοντα πως τα τεχνικά μέσα και η δημιουργική διαδικασία συνδέονται και αλληλοσυμπληρώνονται, προσεγγίζοντας τη Φωτογραφία στο σύνολο της και όχι διαχωρισμένη μεταξύ Τεχνικής και Τέχνης. Έτσι, η θεωρητική καλλιτεχνική κατάρτιση συνδυάζεται άμεσα με την αντίστοιχη τεχνική.
Κάθε δίωρο καλύπτει συγκεκριμένα θέματα.

Μερικά από τα θέματα που θα συζητήσουμε είναι:
Οριοθέτηση και ορισμοί (για ποιά φωτογραφία μιλάμε) - Κάδρο και η σημασία του -
Η σημαντικότητα του θέματος - Εισαγωγή στην έννοια της φόρμας - Τα οπτικά στοιχεία
και η οργάνωσή τους - Υποέκθεση και υπερέκθεση ως αισθητικά εργαλεία - Μέγεθος Ειδώλου - Οπτική γωνία - Βάθος Πεδίου - Προοπτική.
Η φωτογραφική διαδικασία - Η επιλογή φακού ως αισθητικό εργαλείο - Σύνδεση θέματος/φόρμας - Περιεχόμενο της φωτογραφίας - Φωτογραφία και μηνύματα - 
Η αντίδραση του φωτογράφου - Ανάλυση της έννοιας της φόρμας και των στοιχείων της. 
Φωτογραφικά ρεύματα και τάσεις - Η αλήθεια στην φωτογραφία - Φωτογραφία και πραγματικότητα - Φωτογραφικές παγίδες και η αποφυγή τους - Κοινότοπες εικόνες, εντυπωσιακές εικόνες, ουσιαστικές εικόνες - Φορμαλιστές και τοπογράφοι -
Αστικό και φυσικό τοπίο - Κατασκευασμένη εικόνα και gallery photography -
Το χρώμα στη φωτογραφία.
Προσωπική φωτογραφία - Φωτογραφική σκέψη και βλέμμα - Το στοιχείο του χρόνου
στη φωτογραφία - Ο φωτογράφος ως insider ή outsider - Κρίνοντας τις φωτογραφίες μας -
Το portfolio.

Αν και, κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου δεν ανατίθενται συγκεκριμένες εργασίες, εντούτοις, υπάρχει συνεχής παραίνεση και ενθάρρυνση προς τους συμμετέχοντες να εμπλακούν ενεργά. Αυτός είναι και ένας δεύτερος στόχος των παρουσιάσεων. Να αποτελέσουν, δηλαδή, και αφορμή για την ενασχόληση με τη φωτογραφία.
Όσοι φωτογραφίζουν μπορούν, εφόσον το θελήσουν, να παρουσιάσουν τις φωτογραφίες τους προς κριτική. Έτσι,  μέσα σε ένα οικείο περιβάλλον, ασκείται μια εποικοδομητική και σωστά κατευθυνόμενη κριτική, η οποία συμβάλει με τη σειρά της στην εξάσκηση της οπτικής αντίληψης, τόσο του δεχόμενου την κριτική όσο και των υπολοίπων.

Επιπλέον, ανά τακτά χρονικά διαστήματα και σε ημέρες και ώρες εκτός παραδόσεων, διοργανώνονται βραδιές αφιερωμένες στο έργο ενός και μόνο φωτογράφου. Οι βραδιές αυτές συνήθως πλαισιώνονται από οπτικοακουστικό υλικό, με τους ίδιους τους δημιουργούς να μιλούν για το έργο τους.

 

Βασικό Σεμινάριο Φωτογραφίας 2016-'17

Διάρκεια: Επτά μήνες  (120 ώρες συνολικά).
Χώρος Διεξαγωγής : Στην έδρα του Κέντρου Δημιουργικής Φωτογραφίας "Εννέα", στην οδό Θησέως 20 & Κολοκοτρώνη στο Σύνταγμα.
ΠαραδόσειςΚάθε Σάββατο από 5:00 έως 9:00 μμ.
Έναρξη: Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016, στις 5:00 μμ.

ΚΡΑΤΕΙΣΤΕ ΘΕΣΗ ... >>>

<<...πίσω